Belirti, Klinik ve
Laboratuvar Bulguları

Bayındır Sağlık Grubu KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. O. Nuri Özgirgin, baş dönmesinin nedenine göre belirtilerin de farklı olabildiğini ifade ederek, kulak hastalıklarına bağlı baş dönmelerinde kulakta çınlama, işitme azlığı, kulakta basınç hissi, bulantı-kusma, olabileceğini ve hastalığın neden olduğu gözlerdeki anormal hareketlerin ayırıcı tanı için önemli olduğunu belirtti.


Nörolojik hastalıklara bağlı baş dönmelerinde ise sıklıkla baş ağrısı (migren) bağlantılı olabileceğinin bunun yanı sıra beyin sapı ve beyincik, derin duyu ile ilgili hastalıkların baş dönmesi yaratabileceğini belirten Özgirgin, özellikle aniden ortaya çıkan şiddetli baş dönmesinin nörolojik hastalıkların ayırıcı tanısı açısından önemsenmesi gereken bir bulgu olduğunu belirtti.


Özgirgin, baş dönmesinin hareketle tetiklenmesinin önemli bir bulgu olduğunu ancak hareketsiz pozisyonda süren dönmelerin de farklı hastalıklar açısından öneme sahip olduğunu, baş dönmesinin ne kadar süre devam ettiğinin de çok önemli olduğuna işaret etti. Baş dönmesinin gün boyu devam etmesi ya da bir hafta kadar sürüyor olması çok önemli bilgi verse de ayırıcı tanıda detaylı tetkiklere ihtiyaç duyulabileceğini belirtti., Hastalarımızın büyük çoğunluğunun anlatımında ‘şiddetli başım döndü, kustum, beni acile servise kaldırdılar, orada serum takıldı ve daha sonra kendime geldim’ öyküsü vardır. Aradaki detaylar daima atlanır ve bizim için kritik olan ise bu detayları bilmektir. Yakınmalar, tıpkı ‘masal’ anlatır gibi saniye, saniye anlatılmalıdır.”


Özgirgin, eğilme, yataktan kalkar kalmaz gibi hareketle ortaya çıkan baş dönmelerinin ”pozisyona bağlı” ortaya çıkabilen bir durum olduğunu ve zaman içinde şikayetlerin tekrarlanabildiğini söyledi. Meniere hastalığının da sıklıkla görülen baş dönmesi nedeni olduğunu ifade eden Özgirgin, bu durumda baş dönmesinin krizler şeklinde seyrettiğini ve sıklığının farklılık gösterebildiğini ve bir-iki saat süren krizlerin kişinin yaşam kalitesini bozduğunu belirtti.Özgirgin, denge sinirinin virüsler vasıtasıyla iltihaplanması halinde de baş dönmesinin görülebildiğini dile getirerek, böylelikle oluşan denge bozukluğunun kişiyi çalışma hayatından uzaklaştırdığını söyledi.


Pozisyona bağlı tansiyon değişiklikleri, kan şekerindeki ani oynamaların da benzer duyguya neden olabileceğini baş dönmesi ile başvuran hastaların muayeneleri sırasında bu olasılıkların da dikkate alınması gerektiğini belirtti. Özgirgin, bu durumda hastada anormal göz hareketleri olabildiğini belirterek, göz hareketlerinin yönünün hangi kulağın hasta olduğuna dair ipucu verdiğini söyledi.